Salted Egg Chicken Pasta Recipe
Assalamualaikum,
Siapa suka makan pasta? Sila angkat tangan 🙋 I really like pasta dishes, tapi kalau makan kat luar/restoran boleh tahan jugak harga dia. Kalau buat sendiri takde la murah sangat tapi boleh buat banyak, jadi boleh makan puas-puas 😆
Salted eggs pasta ni rasanya antara favorite pasta dishes kami kat rumah ni selain peperoncino. Addin sampai bertambah-tambah makan. Nak buatnya pun senang je. You know me, I like to cook simple stuff. Lagi simple lagi suka 😆
Resepi I share dekat bawah ni. Cuba la buat, tak rugi cuba sedap sedap sangat.
Salted Eggs Chicken Pasta Recipe;
serving: 2-3 orang makan
Bahan-bahan:
Kalau tetiba ada orang nak datang rumah, boleh la masak ni. Sedap, senang, dan cepat. Tak sampai setengah jam dah siap masak 😎
Salted eggs pasta ni rasanya antara favorite pasta dishes kami kat rumah ni selain peperoncino. Addin sampai bertambah-tambah makan. Nak buatnya pun senang je. You know me, I like to cook simple stuff. Lagi simple lagi suka 😆
Resepi I share dekat bawah ni. Cuba la buat, tak rugi cuba sedap sedap sangat.
Salted Eggs Chicken Pasta Recipe;
serving: 2-3 orang makan
Bahan-bahan:
Antara bahan-bahan yang digunakan |
- 200 g pasta angel hair (apa-apa jenis pasta pun boleh, I guna angel hair sebab dia halus jadi tak cepat muak makan)
- 1-2 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2-3 biji cili padi (hiris, boleh tambah lagi kalau nak lebih pedas)
- 100 ml whipping cream
- 2 tbsp butter
- 2 biji telur masin yang direbus dan dihancurkan (bahagian kuning sahaja)
- 1 keping ayam boneless yang dipotong kiub (nak tukar kepada udang atau sotong pun boleh)
- 5 biji cendawan butang (dihiris)
- 3-5 helas daun kari
- sedikit susu (dalam 1/2 cawan atau lebih, ikut nak pekat mana)
- garam dan lada hitam secukup rasa
Cara-cara:
- Rebuskan pasta dalam air yang ditambah garam sehingga masak (sila ikut arahan pada bungkusan pasta yang korang guna, jangan overcooked), angkat dan toskan.
- Gorengkan ayam menggunakan sedikit minyak (lebih kurang 1-2 tbsp), bila ayam setengah masak gorengkan sekali cendawan butang. Bila ayam dah masak, keluarkan dari kuali bersama cendawan tadi.
- Keluarkan lebihan minyak gorengan tadi dari kuali dan masukkan butter dan bawang putih. Tumis sehingga sedikit kekuningan kemudian masukkan telur masin. Gaul rata sehingga berbuih dan sebati.
- Masukkan cili padi dan daun kari, kemudian masukkan ayam dan cendawan yang digoreng tadi dan kacau sebati.
- Masukkan whipping cream, kemudian masukkan susu. Tambah garam dan lada hitam secukup rasa (kalau nak lebih berkuah, boleh tambah lebih susu).
- Akhir sekali masukkan pasta yang telah direbus tadi. Gaul rata sehingga semua pasta disaluti kuah. Rasa sedikit dan tambah garam dan lada hitam lagi jika perlu.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Close up my salted egg chicken pasta 😋 |
Kalau tetiba ada orang nak datang rumah, boleh la masak ni. Sedap, senang, dan cepat. Tak sampai setengah jam dah siap masak 😎
Comments
Post a Comment