Brownies Recipe



Assalamualaikum,

Brownies, one of the recipe yang I really spend my time, money and energy to perfected it. Banyak resepi yang I dah cuba, guna cocoa powder sahaja, guna chocolate compound sahaja, guna dua-dua sekali, nisbah gula, telur, tepung, guna minyak atau butter. Cara nak masukkan/handle bahan-bahan, semua dah cuba. I really fussy or particular with my brownies. I want it to taste delicious and at the same time look amazing.

Sesuai untuk minum petang.


Ciri-ciri brownies idaman mestilah fudgy dan tak cakey. A shiny wrinkle top is a must. I really like the richness and the boldness taste of chocolate in my brownies. A slight bitterness of chocolate and not too sweet. I also like to add nuts for crunch.  Setiap orang ada preferences dia sendiri, some like their brownies to be cakey or chewy. With the right method and ingredient ratio, you can make your own desired brownies.


Separuh takde almond slice sebab my kids don't like it but I love it. So half for me, and half for them 😆

This is my basic brownies recipe, If you like moist and fudgy brownies, you can give this recipe a try 😊 

Brownies Recipe;

Ingredients:

  1.  (Double Boil/Bain Marie)
    • 220 g Dark chocolate
    • 100 g Unsalted butter
  2.  (Hand whisk)
    • 60 g Brown sugar
    • 80 g Castor sugar
    • 2 Whole eggs
    • A pinch of salt
    • 1 tsp vanilla essence
  3. (Sift together)
    • 110 g Flour
    • 1 tsp Baking powder
    • 20 g Cocoa powder
Methods:
  1. Preheat oven to 170℃.
  2. Lined brownies pan (8"x 8") with baking paper.
  3. In a bowl over water bath, melt butter. Once melted, add the chocolate. Whisk until chocolate fully melted.
  4. In a separated bowl, beat the eggs first and then add sugar. Mix until well combined. Then add the vanilla essence and salt.
  5. Sift the flour, cocoa powder and baking powder in a bowl.
  6. Mix the butter and chocolate mixture into the beaten egg and sugar mixture.
  7. Pour the dry ingredients into the wet mixture. Mix until fully combined using spatula.
  8. Pour the batter into the brownies pan and bake for 25-30 minutes.
  9. Allow to cool completely before cutting it.
Tips and tricks:

Untuk dapatkan kedutan atas brownies, pastikan telur di whisk dahulu sebelum masukkan gula dan pastikan gula larut bila whisk dengan telur. Nanti bila dah campurkan semua bahan-bahan, korang akan dapat adunan yang silky dan bila tuang dalam loyang, aduanan akan jatuh dengan cantik macam ribbon dan tak grainy. Itu petanda baik yang brownies korang akan dapat kedutan bila dah bakar nanti.

Brownies batter sebelum di bakar. Batter dia shiny and silky. Ini salah satu tanda brownies akan berkedut bila dah bakar 😍

Pastikan jugak check brownies korang masa bake bila dah masuk minute ke 20. Guna toothpick untuk check brownies dah masak ke belum. Kalau cucuk toothpick dan ada moist crumbs melekat pada toothpick, itu tandanya dah siap bake. Kalau cucuk tapi toothpick bersih atau tiada crumb melekat, itu maknanya dah overbake. Dan kalau cucuk toothpick dan batter masih basah melekat pada toothpick, itu maknanya brownies masih perlu di bake lagi.

Untuk simpan brownies ni supaya tahan lama, korang boleh simpan dia dalam bekas kedap udara. Tak perlu letak dalam fridge pun. Brownies ni boleh bertahan dalam 3 ke 4 hari. Tapi kalau nak tahan lama boleh je simpan dalam fridge, tapi takut dia tak moist dah nanti.

Bila dah bakar. Look at that lovely wrinkle top 😍

Resepi yang I share ni memang dah guna banyak kali dan memang jadi, InsyaAllah. Korang boleh ubah dan tambah apa-apa untuk mengikut citarasa korang. Kadang-kadang I akan tambah Milo Nugget dalam brownies ni kalau tetiba benda tu ada dekat rumah. Tapi usually I akan tambah nuts macam,walnut, pecan, atau almond untuk crunch jadi tak hambar brownies tu.

My brownies, cantik dilihat sedap dimakan 😍

Kalau bosan tak tahu nak buat apa kat rumah, apa kata pergi bake brownies. You won't regret it 😊 Selain makan sendiri untuk minum petang, boleh la hulur-hulur sikit ke jiran sebelah rumah atau pejabat 😆





Comments

Popular posts from this blog

Basque Burnt Cheesecake Recipe

Portuguese Egg Tart Recipe

Salted Egg Chicken Pasta Recipe