Resepi Kueh Getas


Assalamualaikum,

Kueh getas, my favourite Malay tradisonal dessert. Jarang beli kat luar/kedai sebab biasanya tak sedap. Yang my mom buat je buat masa sekarang ni I rasa paling sedap. Happy gila kalau balik rumah my mom dia buatkan kueh ni.

Dulu masa stay dekat Jepun, memang teringin gila nak makan kueh ni. Tapi bila buat sendiri, I fail miserably πŸ˜… Lepas tu terus taknak cuba dah. Trauma kejap πŸ˜‚ Tak tau apa silapnya kueh tu jadi keras dan memang tak sedap pun rasanya. Maybe bahan-bahan nya salah kot, sebab dekat Jepun I main guna je tepung yang ada yang lebih kurang gitu. Kelapa parut fresh pun takde, I pakai kelapa parut kering, tu kot sebab tak jadi πŸ˜•

Kueh getas ni  dalam dia lembut, chewy macam mochi, rasa lemak-lemak masin sikit. Kulit dia ranggup dan manis sebab diselaputi sira gula. Memang sedap la, kalau my mom buat memang I la tukang melantak nya. Sebelum my mom salutkan dengan sira gula pun I dah start makan πŸ˜†

Masa balik haritu my mom nak buatkan kueh getas and dia suruh tengok macam mana nak buat sebab I always complain tak reti buat πŸ˜† So, resepi ni I share my mom punya resepi. Jom kita cuba buat sama-sama πŸ˜„

Resepi Kueh Getas

Step by step picture when my mom making kueh getas for me 😍

Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 cawan kelapa parut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • air secukupnya
  • 1/2 cawan gula dan 1/4 cawan air (untuk buat sira gula)
Cara-cara:
  1. Campurkan tepung pulut, kelapa parut, tepung gandum dan garam dalam bekas dan gaulkan.
  2. Tambah air sikit-sikit sampai jadi doh.
  3. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bentuk nugget.
  4. Gorengkan guna minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Kemudian angkat dan toskan.
  5. Untuk buat sira gula, masukkan gula dan air dalam kuali dan masakkan sehingga gula larut dan likat menggunakan api yang sederhana (tunggu sampai air gula berbuih-buih dan likat)
  6. Lepas gula dah likat, masukkan kueh getas yang dah digorengkan tadi ke dalam sira gula.
  7. Gaulkan sekata tanpa padamkan api sehingga naik bunga gula.
  8. Padamkan api dan keluarkan dari kuali. Siap dan boleh dihidangkan.
Close up kueh getas

Kueh getas ni memang sedap gila bila buat untuk makan petang-petang dengan air kopi o atau teh panas πŸ˜‹ Serious sedap, sekelip mata je sepinggan kueh ni boleh habis.


Comments

Popular posts from this blog

Basque Burnt Cheesecake Recipe

Portuguese Egg Tart Recipe

Salted Egg Chicken Pasta Recipe