Resepi Kueh Getas
Assalamualaikum,
Kueh getas, my favourite Malay tradisonal dessert. Jarang beli kat luar/kedai sebab biasanya tak sedap. Yang my mom buat je buat masa sekarang ni I rasa paling sedap. Happy gila kalau balik rumah my mom dia buatkan kueh ni.
Dulu masa stay dekat Jepun, memang teringin gila nak makan kueh ni. Tapi bila buat sendiri, I fail miserably π
Lepas tu terus taknak cuba dah. Trauma kejap π Tak tau apa silapnya kueh tu jadi keras dan memang tak sedap pun rasanya. Maybe bahan-bahan nya salah kot, sebab dekat Jepun I main guna je tepung yang ada yang lebih kurang gitu. Kelapa parut fresh pun takde, I pakai kelapa parut kering, tu kot sebab tak jadi π
Kueh getas ni dalam dia lembut, chewy macam mochi, rasa lemak-lemak masin sikit. Kulit dia ranggup dan manis sebab diselaputi sira gula. Memang sedap la, kalau my mom buat memang I la tukang melantak nya. Sebelum my mom salutkan dengan sira gula pun I dah start makan π
Masa balik haritu my mom nak buatkan kueh getas and dia suruh tengok macam mana nak buat sebab I always complain tak reti buat π So, resepi ni I share my mom punya resepi. Jom kita cuba buat sama-sama π
Resepi Kueh Getas
Step by step picture when my mom making kueh getas for me π |
Bahan-bahan:
- 1 cawan tepung pulut
- 1 cawan kelapa parut
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- air secukupnya
- 1/2 cawan gula dan 1/4 cawan air (untuk buat sira gula)
Cara-cara:
- Campurkan tepung pulut, kelapa parut, tepung gandum dan garam dalam bekas dan gaulkan.
- Tambah air sikit-sikit sampai jadi doh.
- Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bentuk nugget.
- Gorengkan guna minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Kemudian angkat dan toskan.
- Untuk buat sira gula, masukkan gula dan air dalam kuali dan masakkan sehingga gula larut dan likat menggunakan api yang sederhana (tunggu sampai air gula berbuih-buih dan likat)
- Lepas gula dah likat, masukkan kueh getas yang dah digorengkan tadi ke dalam sira gula.
- Gaulkan sekata tanpa padamkan api sehingga naik bunga gula.
- Padamkan api dan keluarkan dari kuali. Siap dan boleh dihidangkan.
Close up kueh getas |
Kueh getas ni memang sedap gila bila buat untuk makan petang-petang dengan air kopi o atau teh panas π Serious sedap, sekelip mata je sepinggan kueh ni boleh habis.
Comments
Post a Comment